TIR elektronska preddeklaracija i u BiH: Manji troškovi, veća sigurnost

Bez autora
Nov 13 2011

Kao rezultat produktivne suradnje između Međunarodne unije cestovnog prevoza iz Geneve (IRU), Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika Vanjskotrgovinske komore BiH (AIRH), u bosanskohercegovački carinski sistem uspješno je integrirana TIR elektronska preddeklaracija (TIR EPD). To znači da je BiH prva zemlja balkanske regije, koja nije članica Evropske unije, a koja koristi TIR EPD. TIR EPD je uvod u generalnu elektronsku najavu prevoza, što bi ubrzo trebalo da se desi. Nositelji TIR karneta sada mogu svoje elektronske TIR podatke besplatno dostaviti carini Bjelorusije, Gruzije i BiH za transporte koji se pod TIR karnetom obavljaju i preko teritorija ovih zemlja. Na ovaj način značajno se smanjuje zadržavanje na graničnim prelazima, jer se već pri dolasku pošiljke na granični prelaz svi podaci sa TIR karneta nalaze u informatičkom sistemu. Tako se smanjuje vrijeme čekanja, analiza rizika podignuta je na višu razinu, a smanjuju se također i troškovi transporta, te se ubrzava prevoz.

TIR elektronska preddeklaracija i u BiH: Manji troškovi, veća sigurnostKao rezultat produktivne suradnje između Međunarodne unije cestovnog prevoza iz Geneve (IRU), Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Udruženja međunarodnih cestovnih prevoznika Vanjskotrgovinske komore BiH (AIRH), u bosanskohercegovački carinski sistem uspješno je integrirana TIR elektronska preddeklaracija (TIR EPD).

Besplatno

„To znači da je BiH prva zemlja balkanske regije, koja nije članica Evropske unije, a koja koristi TIR EPD", kazao je za Oslobođenje Zijad Sinanović, direktor sektora za transport i komunikacije pri VTKBiH.

On je dodao da je TIR EPD uvod u generalnu elektronsku najavu prevoza, što bi ubrzo trebalo da se desi.

Nositelji TIR karneta sada mogu svoje elektronske TIR podatke besplatno dostaviti carini Bjelorusije, Gruzije i BiH za transporte koji se pod TIR karnetom obavljaju i preko teritorija ovih zemlja.

„Na ovaj način značajno se smanjuje zadržavanje na graničnim prelazima, jer se već pri dolasku pošiljke na granični prelaz svi podaci sa TIR karneta nalaze u informatičkom sistemu. Tako se smanjuje vrijeme čekanja, analiza rizika podignuta je na višu razinu, a smanjuju se također i troškovi transporta, te se ubrzava prevoz", naglasio je Sinanović.

18 zemalja

Inače, IRU TIR EPD je besplatan i od sada je dostupan korisnicima TIR karneta u sljedećih 18 zemalja: Bjelorusija, Gruzija, Bosna i Hercegovina, Estonija, Moldavija, Finska, Poljska, Francuska, Rumunija, Belgija, Njemačka, Slovačka, Bugarska, Mađarska, Slovenija, Češka Republika, Latvija, Litvanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik